Friday, December 24, 2010

6 hari lagi...selamat tinggal 2010, selamat datang 2011

Allahuakhbar....cepat betul ..masa berlalu. tup tup dah tinggal 6 hari lagi nak habis tahun 2010 ni...apa yang kita dah buat sepanjang tahun...
sibuk juga aku di buatnya...walaupun orang cakap karier sebagai agent insurance ni kurang sibuk...time is yours...tapi bila mai hujung tahun ni sibuk juga...so, kena jadi kan pengajaran supaya "apa yang berlaku tahun ni ( sehingga membuatkan aku sibuk sangat ni ) tak berlaku lagi next year...insyaAllah..

apa yang sibuk sangat? satunya, sibuk dengan cari "sales baru" , target tak achieve lagi...keduanya, sibuk dengan control persistency....tapi alhamdulillah at least today, dah clear.

syukur kepada Allah, walaupun sebenarnya first target still tak achieve, tapi syukurlah...insyaAllah next year, kita mulakan dengan buku baru.

yang lepas dah tak boleh nak ubah, yang kedepan ni kena make sure buat betul betul......

supaya yang kedepan ni dapat buat betul betul, kita kena tau apa yang nak buat betul betul tu...so aku nak ajak hangpa semua sama sama review apa yang kita buat di sepanjang tahun lepas..
tak rugi kita review ni, satu..kita perbaiki apa yang kurang baik supaya jadi lebih baik..untuk tahun 2011 ni..insyaAllah.

cadangan cadangan untuk kita sama sama review :

1. kita review tentang apa tujuan hidup kita...
tujuan hidupku adalah untuk berserah kepada Allah bagi mendapat petunjuk dan rahmat dariNya bagi kehidupan dunia dan akhirat...Tujuan hidup saya adalah untuk membina dan menggunakan apa yang Allah telah kurniakan kepada saya dengan mempertingkatkan lagi Potense Kerohanian, Intelek, Emosi dan Fizikal saya ke tahap maksima agar dapai mencapai tahap tertinggi di dalam semua arena kehidupan saya. Saya juga menjadi seorang yang sentiasa mempertingkatkan dan memperbaiki diri sendiri.

ni tujuan hidup aku...rasanya tak semua aku buat...next year insyaAllah.

2. kita review tentang keadaan fizikal kita...
tinggi kita susah nak ubah..melainkan untuk remaja la...tapi yang tua tua bangka dah tak berubah dah tinggi tu...tapi berat badan akan berubah...berat badan kita sekarang ni..ok ke tidak...ini kah berat yang kita nak??? terlalu gemuk ke terlalu kurus...bagi aku...tahun ni berat makin naik...target nak maintain around 65Kg...tapi dah over la pulak...next year, kena jaga jaga..
stamina? ada tak? tahun 2010 ni , bagi aku...senaman tak cukup...jogging average adalah sebula sekali...next year...target nak buat weekly...baru boleh improve sikit stamina kot...aku nak minum banyak air kosong dan kurangkan minuman bergula...mungkin dengan cara tu boleh kurang sikit berat badan ...

keadaan fizikal ni banyak relate dengan status kesihatan kita..kalau kita sakit hari ni ..menyusahkan orang ke tidak...ada ke tidak insuran kesihatan?? kalau tak ada lagi , contact aku (iklan sikit)

3. dari segi rohani, kita dah review, fizikal pun dan review...kita review pulak pasal karier..

karier ? kerjaya? inikah kerjaya yang kita memang nak buat? berapa lama masa yang kita spend untuk karier kita? apa habuan yang kita dapat, offcourse kerja itu ibadah..buat kena ikhlas, orang cakap..memang betul...tapi dalam ikhlas pun kita ada hak untuk dapat habuan yang setimpal dengan apa yang kita buat? setimpal ke tidak? berbaloi?????
tepuk dada tanya selera... apa yang orang sekeliling kita buat? apa yang mereka ada atau dapat?
bukan nak ber irihati.... tapi nak jadikan sebagai "benchmark" , kalau ada "benchmark" baru boleh improve..
berapa masa depa spend dalam kerja? berapa income depa dapat? kita ? macam mana??

4. kita review pasal keluarga pulak....
apa yang kita bagi kepada keluarga? ada ke tidak kita luangkan masa untuk anak anak kita, isteri kita? emak ? ayah? ... adil ke kita? itu dari segi masa?
macammana pulak dari segi kemudahan?? pelajaran?? percutian??
ooooo banyak ni..kena rancang betul betul...ada 6 hari lagi untuk rancang bagi tahun 2011...

5. Kewangan kita ??
berapa income kita , 5 tahun yang lepas...berapa income kita sekarang? AGAK AGAK berapa kita akan dapan 5 tahun lagi????
berapa simpanan kita 5 tahun yang lepas, berapa ada sekarang, berapa pulak yang kita nak ada 5 tahun lagi...arghhhhhhhh...berapa percent improvement yang di kategori ok??? entahlah...susah nak jawab.

apa pun, growth kita tu mestilah kena lebih dari "inflasi""?? berapa pulak inflasi ...

insyaAllah sama sama kita berubah untuk kebaikan...selamat menyambut tahun baru 2011.. jangan sibuk celebrate saja tau...

No comments:

Post a Comment