Thursday, February 25, 2010

Kemalangan: Lebih 300,000 jadi yatim
ARKIB : 22/02/2010 ( Utusan Malaysia )

KUALA TERENGGANU 21 Feb. - Kemalangan jalan raya yang sering berlaku di negara ini merupakan antara penyebab utama kira-kira 300,000 kanak-kanak menjadi anak yatim.Presiden Pertubuhan Kebajikan Anak Yatim Malaysia (Peyatim), Datuk Dr. Tengku Mahmud Mansor berkata, daripada statistik yang diperoleh, setiap hari akan ada anak menjadi yatim setelah ibu atau bapa mereka terlibat dalam kemalangan maut selain faktor meninggal dunia akibat sakit.

''Kira-kira 4,000 anak yatim ditempatkan di 54 buah asrama anak yatim di seluruh negara,'' katanya kepada pemberita selepas majlis penerimaan cek daripada Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan Terengganu, Datuk Abdul Rahin Mohd. Said di sini, hari ini.

Sementara itu, Abdul Rahin berkata, Temasya Sukan Anak Yatim Kebangsaan (Sukya), iaitu sukan dwitahunan bagi anak yatim akan diadakan di negeri ini bermula 14 Mac ini.

Sukan lima hari itu akan melibatkan 3,500 peserta dan pegawai dengan kos keseluruhan penganjuran RM350,000.

"Kejohanan anjuran Peyatim dengan kerjasama kerajaan negeri, Perkaya dan Persatuan Kebajikan Islam (Perkasa) Terengganu akan diadakan di stadium tertutup Kompleks Sukan Gong Badak. - BERNAMAMalang tak berbau, itu yang selalu orang cakap bila terjadi sesuatu malapetaka/ kemalangan.

Kesian anak anak yang menjadi yatim/ yatim piatu itu, tapi setakat itu sahaja yang selalunya mampu kita lakukan, macam mana dengan kehidupan anak anak ini?

Apa yang kita mampu lakukan, mungkin sekali dua mungkin kita mampu sedekah sedikit daripada apa yang kita ada kepada mereka? Selepas itu, apa ya?

Memang malang tak berbau, tapi kita tanya pula apa persediaan yang ayah atau ibu mereka sediakan sebelum mereka di timpa kemalangan kepada anak anak mereka?
No comments:

Post a Comment