Saturday, January 16, 2010

SEMATKAN DI FIKIRAN YANG PERLAKUAN ANDA MEMBERI KESAN KEPADA ORANG LAIN.

Bukan sahaja tokoh-tokoh besar yang menjadi teladan kepada masyarakat ; Samada suka atau tidak, kita menjadi contoh kepada orang di sekeliling kita. Oleh itu jika kita mahu menyumbangkan secara positif kepada syarikat, kita mestilah bertindak dengan penuh tanggungjawab dan dengan sepenuh kepekaan.

Kena harus ingat, apa saja tindakan kita mesti ada effect pada orang lain, even kalau kita bersin pun ada effect, inikan pula tindakan yang lebih berat...kita bersin, kemungkinan kesan pada orang lain :

1. mungkin orang terkejut, bersin kan kuat.

2. mungkin lebih teruk, orang tu melatah...dah melalut la pulak.

3. mungkin orang terkena virus daripada kita...la ni kan H1N1 gelombang kedua. so hati hati ..jangan bersin merata rata, nak bersin make sure tutup pakai sapu tangan. kurang kan kesan kepada orang lain.Yang kena bersin pula, jangan malu malu nak tegur, kalau orang yang bersin tu tak tutup mulut dia,kita kena "train" sikit orang kita,tegur untuk kebaikan semua.Tegur tau, bukan menyalahkan dia....nanti jadi tak best pulak..ada pulak yang kena penampar.

Jangan suka nak salahkan orang lain, contoh kalau kita menuding jari menyalahkan orang lain, memang satu jari tunjuk pada orang tu, tapi lagi tiga jari tunjuk pada kita, so...mana lagi banyak salah...tentulah yang "tiga" tu.


No comments:

Post a Comment