Saturday, January 16, 2010

Share Khutbah Jumaat

Hidup lebih manis tanpa gula.
Islam adalah yang terbaik dalam semua cara hidup termasuk dalam bab jaga kesihatan untuk mendapat kehidupan yang berkualiti.Allah memerintahkan untuk mengambil makanan yang HALAL lagi baik.
Gula adalah penyebab utama kencing manis, dan rasanya semua orang tahu kencing manis tu "ibu" segala penyakit, dari kencing manis, boleh pula kena buah pinggang, sakit jantung, stroke...so kawan kawan, kurang kurang la minum / makan benda yang bergula. Bukan apa mengelak tu kan lebih baik daripada merawat.

Ajar-ajarkan diri minum air kosong waktu pi minum kedai mamak, mungkin waktu mula mula mungkin kita rasa malu...takut orang kata kita kedekut..member lain minum teh tarik..kita minum air kosong ... tapi biar pi lah..." APA ORANG KATA TU TAK PENTING, YANG LEBIH PENTING ADALAH APA YANG KITA RASA DARIPADA PERCAKAPAN ORANG TU".....so pedulikan...jangan nak rasa apa apa. Kita buat bukan untuk orang lain untuk diri kita juga.

Tapi kalau kita sorang saja pi minum kat kedai...susah sikit nak buat...aku pun belum boleh buat lagi...singgah kedai minta air suam saja...tak boleh buat lagi.(in progress).... tapi kalau pi dengan member boleh la...orang lain order la..ikut sedap dia orang ...tapi kita minum air kosong saja...bukan nak biar kawan kawan dapat sakit...dah cakap tapi depa ingat kita buat lawak...so, tepuk dada tanya selera....

tapi jangan pula tak ambil langsung, kalau average satu hari minum kat kedai 4~5 kali macam aku, so buat la tiga kali pi minum air kosong, lagi dua tu pekena la teh tarik ka, ...kan Islam tu sederhana...jangan over.

No comments:

Post a Comment